Archive for November, 2008

Latin Mania

November 29, 2008

Salam.

Semalam EBC team pergi buat Capoeira presentation (show) di Sunshine Club, Asian Heritage Row. Havana Estudio yang panggil kami buat untuk event Latin Mania. Siap ada cameraman dan wartawan lagi tu. Entah lah. Aku enjoy the moment je. 😛 kuikuikui.. Alang-alang, layan muzik seround-dua dulu dalam tu, layan samba dan joget-joget sikit.. 😀 haha..

Yellow Cab
Ini kedai pizza Yellow Cab di Asian Heritage Row. Ironiknya, mereka pakai vespa warna kuning untuk penghantaran.
Latin Mania
Ini lah tempat kami ‘ber-Capoeira’ semalam. Amacam? Pernah datang? 😛 hehehe..

Sekarang ni aku di gerai Fazli. Lepak-lepak main internet jap. Oh ye, tadi baru aku lepas video call (3G). Pagi tadi dengan Iezah, sebelum dia balik kampung. Masa tu aku di Hartamas Square, baru habis lepak di beginner class di Havana pagi tadi. haha.. Masa tu gak aku lepak sekali lagi makan di Backofen. Tapi aku harap Iezah dah ok sebab malam Jumaat hari tu dia sakit. Risau gak lah aku malam tu. Itu pun dia degil jugak nak pergi kerja hari Jumaat. Lepas tu balik je rumah, basuh baju, kemas bilik, terus aku ‘pengsan’ sampai Maghrib! 😮 Astaghfirullah.

Lepas tu aku video call dengan Diana pulak. Kesian dia. Batuk-batuk tak sihat. Aku harap dia cepat sembuh. Minum lah Scott’s Emultion. 😛 hehehe.. Bukan apa, 28 hingga 30 Nov semua pelanggan Maxis/Hotlink boleh buat video call percuma. hehe.. Dia cakap “Hari Merah” apa entah. 😀 Sekarang ni nak bersiap balik jap makan dulu. Lapar banget. Beg duit tertinggal pulak ni. huhu.. Jadi, aku gerak dulu yah!

Calo~

Bolt! Zoom Zoom!

November 28, 2008

Salam.

Semalam aku pergi tengok wayang lagi – tapi cerita Bolt pulak. hahaha.. 😀 Last minit call dari San lewat petang semalam tanya nak tengok tak di Cathay Cineleisure, Bandar Utama. Thanks to San’s friend for the ticket. Dan aku pergi semalam aku tengok premiere screening. haha.. 😛 Bolt ni cerita pasal seekor anjing yang hidup dengan seorang gadis nama Penny. Sebab Bolt ni dijadikan pelakon dengan Penny, jadi dia anggap apa yang dia buat tu adalah betul – ada kuasa, nak selamatkan Penny dari lelaki bermata hijau, ‘super barklah dan macam-macam lagi. Sampai lah satu hari semasa berlakon, babak Penny kena culik, Bolt pun ingatkan memang Penny betul-betul kena culik.

tiket
Bolt special screening ticket
cineleisure
Cineleisure dan The Curve hujan

Jadi ceritanya bermula disitu, macam mana Bolt mengembara cari Penny jauh dari Hollywood, berjumpa dengan Mittens si kucing betina, Rhino si hamster dan 3 ekor burung merpati yang sengal; dan menyelamatkan Penny 😀 hahaha.. Aku tak nak spoilkan cerita ni sebab baru hari pertama ditayangkan, tapi memang cerita ni sangat menghiburkan. Aku berani bagi  untuk Bolt.

cicakman
Semalam gak special screening untuk Cicakman 2. Boleh tahan gempak gak motor ni. Woo..
onepiece
Figura crossover One Piece dan Dragon Ball. Aku nak! RM70 je. huhu.. Luffy buat Kame Hame Ha, Bezita dan aliran 3 pedang, naga atas Thousand Sunny!

Oh ya, hari ni lak last day untuk dj Hitz.fm bertugas bersama – Rudy dan JJ. huhu.. 😦 Mereka memang gempak tapi mulai Isnin, partner mereka jadi orang lain. Tak tahu lah aku siapa. Bagi aku, mereka memang gempak. Tapi aku harap orang baru ganti mereka nanti akan jadi lagi baik dari sekarang. Apa-apa pun, all the best to you Rudy and JJ of Hitz.fm! 😉 “I got it from my mamak“. hahahahaha..

Dead
Ini di Sunway Pyramid kelmarin. Dari atas escalator aku nampak macam binatang(?) atau pari-pari(?) yang mati terhempas. haha.. Tapi sebenarnya kesan sabun cuci lantai. hehe..

Calo~

I Like To Move It Move It

November 27, 2008

Salam.

Semalam Nakama Studio buat outing tengok wayang di TGV Sunway Pyramid. Kali ini cerita Madagascar 2 : Escape 2 Africa. Cerita sekuel kepada Madagascar tahun 2005 arahan Eric Darnell dan Tom McGrath kali ini pasal macam mana Alex the Lion, Marty the Zebra, Melman the Giraffe and Gloria the Hippo, King Julien, Maurice dan penguin dengan chimps nak balik semula ke New York selepas berapa lama dah terkandas di pulau Madagascar. King Julien dengan Maurice pun ikut dan Mort pulak sibuk nak ikut King Julien. “haha.. Why am I laughing..?

Madagascar3

Tapi bila penguin empat ekor penguin tu yang kawal kapal terbang, haha.., hasilnya macam ayat chief pilot Kowalski cakap dalam satu babak “This is your captain speaking. I have good news and bad news. The good news is that we will be landing immediately. (everyone claps.) The bad news is we’re crash landing.” 😀 So babak seterusnya ialah macam mana mereka nak teruskan hidup selepas terhempas di Afrika. Dengan pendedahan pada cara hidup asal usul mereka, kawasan liar dan luas macam tu, macam-macam cabaran mereka kena hadapi.

Madagascar2

Jalan ceritanya memang enjoy dan aku rasa lagi bagus dari first movie dulu yang dah memang bagus pun. 🙂 Tapi aku cukup marah dengan satu keluarga yang duduk di belakang aku. Dengan anaknya bising dua-dua sekali, kakaknya pulak bercakap dengan maknya macam duduk 8 meter jarak kuatnya suara, sampai ke tahap anak dia terlepas bekas popcorn dan jatuh kat orang depan dia – aku! Kiwak tul!! Hajat aku nak hilangkan blues mood aku langsung jadi lagi naik angin.

Madagascar1

Tapi aku rasa aku akan tengok sekali lagi kot dengan adik-adik aku nanti masa balik kampung. 😀 hehehe.. Memang best. Madagascar : Escape 2 Africa aku bagi . “Moto Moto. The name’s so good you gotta say it twice.” “I like to move it move it.

Calo~

p/s: Semua gambar yang digunakan adalah dipinjam tanpa sebarang keuntungan dari The Internet Movie Database.

Padan Muka Mamat

November 26, 2008

Salam.

Time bosan macam ni, aku nak cerita dongeng sikit. Dulu aku pernah kenal seorang mamat namanya Mamat (bukan nama sebenar) yang berpacaran dengan seorang Minah (bukan nama sebenar). Punya lah sayang Mamat pada Minah, biar sejahat mana pun Mamat ni keluar berfoya-foya dengan macam-macam perempuan dan buat benda-benda lain, tapi hati dia tetap pada Minah. Jujur dan setia. Minah je yang tak yakin pasal hal ni.

Sampai lah selepas 2 tahun setengah mereka bersama, sebab orang ketiga yang dipercayai Mamat, mereka berpisah. Lagi sadis, orang ketiga tu kawan baik Mamat sendiri, Jong (bukan nama sebenar), dan Jong berpacaran pulak dengan Minah. Mamat sekarang dah lari ke utara Malaysia. Sekarang dengar cerita Mamat ada minat kat seorang awek baru, Semek (bukan nama sebenar) dan dipercayai Semek pun taruh harapan sama. Sebab sejarah yang Mamat lalui, Mamat tak berani lagi nak cucuk jarum lebih-lebih. Tapi Mamat cakap jujur yang dia suka kat Semek tu, cuma Mamat nak berkawan je dahulu. Maksudnya dia nak satu tempoh sementara. Semek pun ok je.

Entah macam mana, dah macam cerita novel lah pulak jadinya, masa Mamat baru je mula rasa nak sayang betul-betul, tup tup, Mamat dapat tahu yang Semek tu baru je berpacaran dengan orang lain, Bung (bukan nama sebenar). Itu pun Mamat tahu dari sumber lain, bukan mulut Semek sendiri. Akhirnya Mamat hilang satu dan terlepas satu.

Padan muka Mamat. hahaha….

Calo~

p/s: Mamat di atas bukanlah aku dan bukan juga nama sebenar. Jalan cerita turut diubah. Harap maklum.

Perihal Filem-filem

November 25, 2008

Berikut adalah perbezaan antara filem/drama MELAYU, CINA dan INDIA.

Drama/Filem Melayu

  1. 80% jalan cerita berkisar tentang: 
    • Cinta.
    • Cinta 3 segi.
    • Cinta 4 segi.
    • Anak-anak rebut harta pusaka.
    • Kalau keluarga kaya, anak2 rebut sapa nak gantikan Tan Sri (ayah) jadi Pengerusi, CEO atau Presiden syarikat.
  2. Walau pun cerita pasal awek kilang, rumah awek kilang ni mesti complete furnished. Ada TV 29″, Home Teatre, peti sejuk besar, set sofa mewah.(Director tak buat home work ker? Pegi la tengok umah awek kilang kat Sungei Way tu).
  3. Cerita polis lak, dialah pegawai penyiasat, dialah jadi forensic,dialah jadi pathologist, dialah yang gi ambush. Semuanya DIA yang buat. Polis lak dialog pakai bahasa buku. “Saya rasa kita patut siasat dengan lebih terperinci tuan”. “Betul cadangan awak itu. Kita bertindak sekarang”.
  4. Kalau cerita pasal Construction, bawak satu pelan gulung, pakai topi KUNING, tunjuk-tunjuk kat bangunan tengah buat, discuss dengan ‘kepala’ Indon komplen kenapa projek lambat siap kat Indon tadi. (Topi kuning utk pekerja buruh la bang).
  5. Adegan doktor kat Wad check pesakit. Ambik fail hujung katil,selak-selak. Dialog wajib : “Kesihatan awak bertambah baik. Banyakkan berehat dan jangan lupa makan ubat “. (Woi bang, tengokla cerita ER tu, Dr ada medical terms dia).
  6. Adegan kat umah. Ayah mesti tengah baca paper, Mak mesti tengah menjahit atau lipat baju. Orang gaji tengah basuh pinggan. Orang gaji mesti nama dia Mak Nab atau Mak Jah.
  7. Nak panjangkan rakaman filem mesti ada adegan kereta sampai kat umah, bukak pintu kereta, bukak pintu pagar, masuk balik kereta, drive masuk car porch, keluar, tutup pintu pagar.
  8. Adegan sembahyang mesti dah salam akhir or adegan mengaji Quran mesti dah sampai part sadakallah hulazim. (Cover line kot).
  9. Gangster atau kuncu orang jahat mesti pakai baju takder lengan, pakai rantai dan pakai bracelet.
  10. Nak bagi sedih gila, mesti buat adegan dah tahu nak mati pasal kena barah otak.

Drama/Filem Cina.

  1. Cerita Kungfu, hero terror boleh terbang. Tapi sambung pengembaraan mesti jalan kaki. Apsal tak terbang jek. Kan cepat sampai.
  2. Hero mesti miskin gila. Tapi mesti ada sekeping or 2 keping duit siling kat celah lengan besar jubah dia.
  3. Kalau cerita moden hero boleh lawan dan tewaskan 30 orang penjahat serentak.
  4. Biasalah, kalau kena tembak mesti kat bahu or kat kaki. Tak mati.
  5. Heroin mesti jadi bini or girlfriend boss penjahat dan jatuh cinta kat hero.
  6. Hero mesti menembak pakai 2 pistol, kiri dan kanan. Macam Chow Yuen Fatt dalam filem ‘A Better Tomorrow’. Tapi best ooo…..
  7. Pistol hero mesti peluru tak habis2. Tak payah reload.
  8. Cerita hantu, hantu dia biasanya pakai bedak muka tebal2 dan hitamkan keliling mata. Kat bibir ada darah meleleh. ( Tak seram pun ).
  9. Kalau cerita lucu plak, mesti ada adegan air liur meleleh keluar mulut macam air paip.
  10. Cerita Blue dia pun tak best. Awek mengerang jek lebih.

Drama/Filem India/Hindustan.

  1. Biasalah, kebanyakan cerita bermula dengan 2 beradik terpisah. Sorang di bela oleh orang jahat dan sorang lagi dibela oleh orang baik. Dah besar, abang jadi Inspektor Sahab dan adik jadi gangster. Nak abih cerita  mesti adik kena tembak ngan abang dan waktu nazak baru si bang tahu yang dia tembak tadi adalah adiknya sendiri melalui tanda parut.
  2. Orang jahat digambarkan tersangat jahat sampai lembu pun takut.
  3. Selalunya depa suka ciplak bulat2 filem barat macam Pretty Woman,Face  Off dan Heat.
  4. Paling pendek pun jangkamasa tayangan adalah 3 jam.
  5. Orang jahat dan hero payah nak mati walaupun kepala dah kena ketuk dengan tukul besi.
  6. Hero tak kena tembak walaupun ditembak dari jarak satu kaki.
  7. Adegan joget sambil menyanyi akan melibatkan penari iringan seramai satu kampong dan bertukar 7 atau 8 pasang pakaian untuk setiap lokasi hanya untuk satu lagu.
  8. Adegan keretapi tak leh tertinggal. Joget reramai sampai atas bumbung keretapi.
  9. Kalau cerita moden, dialog mesti bercampur bahasa omputeh dan Hindi.Contoh ” I’m sorry. I didn’t know that na pere tomhe cha….bla….bla….bla…”.
  10. Biasanya plot dan jalan cerita da boleh baca apa penyudahnya. Tu yang pelik ramai plak yang tunggu sampai abih.

Gloomy Monday

November 24, 2008

Salam.

Isnin kembali. Ada orang pernah cakap “Monday is a boring day“. Dan tiba-tiba pagi tadi mood aku langsung hilang. Semalam ok lagi walaupun agak kurang semangat. Hari ini langsung hilang. Ada sebabnya. Mungkin pasal aku ‘letih dan fedup‘ dengan sesuatu perkara dan seseorang. Aku keluar rumah tadi pun macam hujan mengiringi hari aku. Peehh.. Bersajak lah pulak. huhu.. Ini lagu-lagu yang aku layan sepanjang masa sekarang.


Estrella – Stay


Secondhand Serenade – Fall For You

Ataupun aku dah mula ‘datang bulan’? 😀 hahaha.. Semua hal serba tak kena. Huh!~

Calo~

Bosan kot~

November 23, 2008

Salam.

Aku sekarang di gerai Fazli kat depan rumah aku. Bosan gila. Tapi sambil-sambil aku join budak-budak sini layan EPL live, aku lepak main internet. Baru tadi Bolton, Stoke City dan Man City menang atas lawan masing-masing. Sekarang Man United lawan Aston Villa baru je sepak mula. Tapi aku bosan. Entah. Sekejap lagi balik rumah aku nak layan preview Prison Break season 4 episod 1 jap lah sebelum tidur 😛 hehehe..

Billboard
Gambar billboard di lebuhraya Persekutuan ni diambil masa menuju ke Shah Alam malam hari Khamis. Masa tu nak pergi jumpa Amri. Nampak tak konsepnya? Bangunan-bangunan disusun rapat, gambar diambil dari bawah dan tinggal ruang yang membentuk sebuah kereta. Mungkin iklan ini nak promote Honda City baru kot?

Kemalangan
Pakcik ni kemalangan di Sentul. Sebab pagi-pagi Jumaat traffic jam orang ramai menuju ke tempat kerja, jadi macam takde orang nak berhenti tolong dia. Kasihan dia.

K3K
Kedai di area Subang uptown ni mula-mula aku ingatkan kedai lampu sebab namanya dah macam nama kedai jual lampu je. Tapi yang penting aku nak tunjukkan sini huruf ‘K’ tu 😀 hahaha…

Calo~

198x Great Childhood Time

November 22, 2008

Salam.

Ini cuma nak ingat semula zaman kanak-kanak aku. Banyak daripada gambar-gambar bawah ini yang ada aku main/buat/terlibat. Siapa-siapa yang lahir tahun 80-an pun mesti ingat gak, macam bertenggek tepi longkang depan kelas dan gosok gigi ramai-ramai. Ubat gigi Colgate kalau kat sekolah aku lah (darjah 1 di SK Abdullah, darjah 2 hingga darjah 6 di SK Cenderawasih). 😀 hahaha.. Klasik gila!~ Enjoy the pictures 😉

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Tapi ini hanya gambar-gambar je. Aku ada terjumpa fakta/maklumat lagi lanjut pasal hal-hal ini. Nanti kalau aku ingat semula dari mana aku tengok, aku ekjas semula topik ni.

Calo~

Lawak Si Pemalas

November 21, 2008

Pada masa dahulu, ada sebuah kampung dimana semua rakyatnya amat RAJIN belaka tidak ada yang malas. Jadi pada suatu hari, rajanya membuat pengumuman hendak mencari seorang yang malas. Semasa perhimpunan itu, adalah seorang lelaki mengaku.

Katanya : “Saya adalah yang paling malas”

Raja pun bertanya : “Apa tahap malas awak?”

Lalu jawab lelaki tersebut :”Kalau saya hendak makan, ada orang yang menyuapkan saya”.

Tiba-tiba datang seorang lelaki lagi : “Saya lebih malas lagi dari dia Tuanku”.

Tuanku pun bertanya kepadanya : “Sampai mana pulak tahap malas awak?”

Maka jawabnya : “Kalau saya makan pun, sampai ada orang tolong kunyahkan”.

Maka raja pun terdiam. Tanpa disangka2 datang seorang budak lelaki datang kepadanya sambil berkata:

“Saya adalah yang paling malas Tuanku”.

Raja pun bertanya, : “Bagaimana pula tahap kemalasan awak?”

Budak itu pun menjawab : “Nak cerita pun malas”.

Kembali Segar

November 20, 2008

Salam.

haha.. Alhamdulillah aku dah kembali segar. Aku tak sangka yang aku akan terlepas satu hari kemaskini blog ye? Biar lah. Aku baru sembuh demam lepas je aku balik dari Penang Ahad lepas. Woohoo.. Ohye, Penang was muito bom!~ 😀 hehehe.. The foods gostozo, Pantai Kerachut amat cantik, jungle trekking and return boat was so adventurous. 😛 hahaha.. Aku ni dalam pening-pening lepas demam selsema lagi ni, jadi tak banyak idea nak bebel apa. Enjoy the pics dulu je lah. 😉

Photobucket  Photobucket 

Photobucket

Photobucket  Photobucket

Photobucket

Photobucket  Photobucket

Calo~