Archive for April, 2009

Why We Use English For IT

April 30, 2009

Why Malaysian Government insists on using English for math and science?

This is because the whole world uses the language as an information and/or technology language. How dangerous it will be if we try to use Bahasa , especially in school. See example below:-

(more…)

Advertisements

Orang Kata

April 29, 2009

ORANG KATA….
enjoy sementara muda,
hidup panjang lagi,
dah tua nanti tobatlah.

ATUK KATA…
orang muda hidup memang baru bermula,
tapi belum tentu masih panjang lagi,
entah esok lusa Izrail datang menjemput.

AKU RASA…..
betul jugak tu..

(more…)

The Tongue Can Be Your Worst Enemy

April 28, 2009

Your words, your dreams, and your thoughts have power to create conditions in your life.
What you speak about, you can bring about.

If you keep saying you can’t stand your job, you might lose your job.
If you keep saying you can’t stand your body, your body can become sick.
If you keep saying you can’t stand your car, your car could be stolen or just stop operating.
If you keep saying you’re broke, guess what? You’ll always be broke. (more…)

Orang Bodoh Orang Pandai

April 27, 2009

Orang bodoh = pakai credit card sampai maximum, lepas tu takleh bayar (berlagak macam org banyak duit!)
Orang pandai = pakai credit card tapi orang lain bayarkan (pakai kad klon la tu!)

Orang bodoh = ada motor tapi gi kerja nak naik LRT jugak (kes suka ‘bergesel’la ni)
Orang pandai = takde motor, takde kereta, takdeLRT tapi ada otak (kes suka numpang kereta or motor kawan tapi tak reti nak hulur duit minyak!)

Orang bodoh = company dah sediakan nescafe, milo, biskut bla bla bla tapi gi minum gak kat cafeteria kena bayar plak tu
Orang pandai = tak minum kat cafeteria tapi company punya nescafe, milo, biskut bla bla bla… angkut bawak balik!!

Orang bodoh = beli suratkhabar sebab nak tengok nombor ekor je pas tu buang
Orang pandai = orang yg tunggu org bodoh buang pas tu dia kutip… dapat baca semua sekali

Orang bodoh = ada masalah cerita kat orangpandai
Orang pandai = dengar masalah orang bodoh pastu cerita kat orang bodoh yang lain, pastu membodohkan orang bodoh tu… jadinya orang bodoh yang pertama tu jadi bodohs (plural)

Senarai Peribahasa

April 25, 2009

Senarai Peribahasa dalam Buku teks Tingkatan 4

1. Bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat
Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat.

2. Darah daging
Maksud : Anak dan saudara-mara daripada keturunan sendiri.

3. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing
Maksud : mengalami susah senang bersama-sama.

(more…)

Putih Ke Hitam?

April 24, 2009

Temubual seorang Pemuda A /Pekerja TMFA dengan pakcik gembala biri-biri.

Pemuda : Baguslah ternakan biri-biri pakcik. Boleh saya tanya beberapa soalan tak?
Pakcik : Boleh aje…
Pemuda : Berapa jauh biri-biri ni berjalan setiap hari?
Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?”
Pemuda : Yang putih.
Pakcik : Kalau yang putih berjalan lebih kurang enam kilometer setiap hari.
Pemuda : Yang hitam?
Pakcik : Yang hitam pun sama…
Pemuda : Berapa banyak plak rumput biri-biri ni makan setiap hari?
Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?
Pemuda : Yang putih?
Pakcik : Ah, yang putih makan lebih kurang empat kilo rumput setiap hari.
Pemuda : Dan yang hitam?
Pakcik : Yang hitam pun sama…
Pemuda : Berapa banyak bulu yang mereka hasilkan setiap tahun?
Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?
Pemuda : Yang putih?
Pakcik : Aaa… yang putih menghasilkan sekitar enam kilo bulu setiap tahun.
Pemuda : Dan yang hitam?
Pakcik : Yang hitam pun sama…
Pemuda : Kenapa pakcik membezakan biri-biri pakcik yg putih dgn yg hitam, padahal jawapan semuanya sama aje?
Pakcik : Mestilah… sebab biri-biri yang putih itu pakcik yang punye.
Pemuda : Ooo, gitu ke… abis tu yang hitam tu sapa punye?
Pakcik : Yang hitam pun sama….

Nokia Collection 1982-2006

April 23, 2009

Handphones yang pernah aku pakai

The Script – The Man Who Can’t Be Moved

April 22, 2009

Going Back to the corner where I first saw you
Gonna camp in my sleeping bag I’m not gonna move
Got some words on cardboard, got your picture in my hand
saying, “if you see this girl can you tell her where I am”

Some try to hand me money, they don’t understand
I’m not broke I’m just a broken hearted man
I know it makes no sense but what else can I do
How can I move on when I’m still in love with you

(more…)

Putar Fakta

April 21, 2009

Salam.

Isu kali ini aku nak luahkan sedikit pasal apa yang dah terjadi sejak kebelakangan ini. Topik kali ini ialah – Capoeira. Umum sedia maklum apa itu Capoeira dan jugak dah tahu yang aku pun pelatih Capoeira (diulang – pelatih; masih belajar, bukan pengajar). Jadi pada pendapat aku, tak perlu lagi aku bebelkan pasal sejarah Capoeira ataupun huraikan maklumat lanjut tentang apa itu Capoeira (kalau tak tahu tentang group Capoeira yang aku join, check info di sini).

(more…)

Masalah Generasi Baru

April 20, 2009

Salam.

ANAK-ANAK generasi lama tidak betah di rumah, ada sahaja aktiviti luar yang mereka lakukan dan bayang mereka hanya menjengah rumah ketika azan Maghrib berkemundang. Namun, senario kehidupan kini terlalu jauh berbeza.

Urusan sekolah anak-anak saja sudah memakan masa hampir seharian manakala selebihnya diluangkan di hadapan televisyen atau komputer. Lantas, tidak hairan jika masalah anak-anak yang kegemukan akibat kekurangan aktiviti fizikal (serta pemakanan tidak terkawal) kian banyak diperkatakan baik di negara ini atau di seluruh dunia.

(more…)