Orang Kata

ORANG KATA….
enjoy sementara muda,
hidup panjang lagi,
dah tua nanti tobatlah.

ATUK KATA…
orang muda hidup memang baru bermula,
tapi belum tentu masih panjang lagi,
entah esok lusa Izrail datang menjemput.

AKU RASA…..
betul jugak tu..

ORANG KATA…
exam tu susah, kena banyak sacrifice,
constant study.. past year papers..etc..etc..etc..

ATUK KATA…
exam tu senang aje, dah ada tarikh untuk diuji,
dah ada syllabus untuk di ikut, kalau ajal.. entah bila sesiapapun tak tahu,
banyak pula tu peringkat ujiannya,
Munkar, Nankir, Neraca Mizan, tayangan slide..

AKU RASA…
betul jugak tu..

ORANG KATA…
have fun on your birthday, panggil kekawan and sedara mara,
berpartylah sepanjang malam, make it memorable one!!

ATUK KATA…
setiap hari jadi, kita semakin
hampir, hampir setahun dengan kematian,
setahun lagi diberi untuk beramal, bertaubat..

AKU RASA…
betul jugak tu..

ORANG KATA…
kerja mesti sungguh-sungguh, beli rumah besar, kereta mewah, makan lazat,
baru hati puas

ATUK KATA…
ye ke hati dah puas??
dah cukup ibadah nak tempah kubur luas-luas?
dah siap kenderaan meluncur Siratul Mustaqim?
dah cukup zikir untuk santapan rohani?
dah cukup amal nak ‘book’ tempat Al-Firdaus?

AKU RASA…
betul jugak tu..

ORANG KATA…
successful people have a good time management,
ada bisnes di KL, New York, Tokyo ….
masih sempat berkempen untuk pilihanraya,
masih sempat melepas lelah di disko dan karaoke,
masih sempat pasang perempuan 2-3, baru orang boleh respect!

ATUK KATA…
setiap manusia dapat 24 jam dlm sehari, tapi..
ada masa ke untuk sujud di sejadah 5 kali sehari semalam?
ada masa ke nak jenguk ibu ayah di kampung,
sekali dalam seminggu, atau sebulan, atau setahun?

AKU RASA…
err.. betul jugak tu..

So……

Tak perlu mencari teman secantik BALQIS,
Jika diri tidak sehebat dan seindah SULAIMAN,

Mengapa mengharap teman setampan YUSUF,
Jika kasih tak setulus ZULAIKHA,

Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM,
Jika tak sekuat SARAH,

Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH,
Jika diri tak sesempurna RASULULLAH S.A.W.

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: