Archive for the ‘Capoeira’ Category

Layan Khamis

October 8, 2009

Salam.

Balik dari wall climbing di Camp5, One Utama semalam, hari ini tangan aku sengal-sengal lemah sikit. :p hahaha.. Lama betul tak memanjat, kederat jadi kurang sikit. Tidak mengapa, aku sudah mulakan semula aktiviti-aktiviti aku seperti sebelum puasa – Capoeira, climbing, futsal, dan lain-lain ^_^

Hari ini Khamis, aku nak melayan 2 lagu sebanyak yang boleh. Layan lah klip video di bawah ini.


Eagles – Hotel California (Live)


Guns N’ Roses – Sweet Child of Mine

Calo~

Advertisements

Capoeira Trip To Singapore

September 17, 2009

Salam.

Finally I’ve got a few moment here to share a bit of my experiences with EBC familia to attend 6th Argola de Ouro Capoeira Singapore International Festival on last weekend. For me, there’s no words can describe the opportunity and chances to go there, not just because of Capoeira and meet new amigos, but one of the reason was Mestre Acordeon! He’s one of the first student of Mestre Bimba (the Capoeira Regional creator) and also one of the most respected and well-known Capoeira master all over the world.

(more…)

Monday Blues

September 14, 2009

Salam.

I just came back from Capoeira trip to Singapore this morning. Now at office, sleepy and tired.. :p hehehe.. But satisfied! ^_^

Will share the story soon.

Calo~

Capoeira Festival Singapore

September 10, 2009

Salam.

Esok aku akan pergi ke Capoeira Festival Singapore oleh Argola de Ouro Capoeira Singapore. Sebab-sebab utama kenapa aku bersemangat dan tidak sabar hendak pergi ialah kerana kali ini, salah seorang anak murid pencipta Capoeira Regional dan juga salah seorang (Master) Mestre yang amat dikenali dan dihormati seluruh dunia akan turut datang – Mestre Acordeon! woohoo…

Tetapi aku tidak berseorangan. Fadinha, Gaspazinho, Estatua, Moleca, Miau, Nedira, Padre ada sama. Raiz juga mungkin akan ikut sama tetapi jika tidak pun, Alfabeto akan ganti tempat dia pergi sama. EBC familia dari Philippines pun datang sama walaupun tidak ramai, sebab yuran penyertaan workshop kali ini sangat mahal. Kalau tidak salah aku, Mestre Poncianinho dari Cordao de Ouro pun akan ada.

Walaupun aku tidak turut serta workshop tersebut, apa-apa pun, I’m so excited about this! huhuhu.. Caaaaaaaapoeeeiiiiiiraaaaa~ (sebut dengan nada yang Ourico selalu sebut) hehehe… :p

Calo~

In Memory Of Abacaxi

July 23, 2009

In memory of Abacaxí (1985-2009)

Rest In Peace. EBC heart you.

Putar Fakta

April 21, 2009

Salam.

Isu kali ini aku nak luahkan sedikit pasal apa yang dah terjadi sejak kebelakangan ini. Topik kali ini ialah – Capoeira. Umum sedia maklum apa itu Capoeira dan jugak dah tahu yang aku pun pelatih Capoeira (diulang – pelatih; masih belajar, bukan pengajar). Jadi pada pendapat aku, tak perlu lagi aku bebelkan pasal sejarah Capoeira ataupun huraikan maklumat lanjut tentang apa itu Capoeira (kalau tak tahu tentang group Capoeira yang aku join, check info di sini).

(more…)

Rock Climbing

April 13, 2009

Salam.

Sabtu lepas aku join lagi satu aktiviti dengan kawan-kawan lain dari EBC.

Aktiviti ini pun kali pertama aku buat iaitu rock climbing (sebelum ni cuma wall climbing je). Bertempat di (belakang) Batu Caves, yang ada sama – Mousy, Elf, Careta, Fadinha, Agas dengan lagi dua kawan dari MMU yang memang dari kelab memanjat turut serta. Kelengkapan memanjat pun dibawa dari kelab MMU gak :p hehehe… Salario dan Soldado pun patut datang sekali tapi motor rosak dan mereka ada di Shah Alam, tak boleh datang sebab hujan turun dengan asyiknya di sana.

(more…)

Capoeira Song Lyrics

March 23, 2009

Capoeira se me chamar eu vou
Mestre Oscar

Capoeira se me chamar eu vou
Capoeira se me chamar eu vou

(more…)

Parabens WPU!

March 13, 2009

White Percussion Unit

(more…)

EBC Cordao System

March 2, 2009

Salam.

Blog kali ini nak cerita pasal cordao level system dalam Escola Brasileira de Capoeira (EBC). Secara asasnya, ada 11 level. Bermula dari dari beginner, sampailah ke mestre yang warna berlainan menunjukkan perbezaan level.

(more…)