Archive for the ‘Facts & Truth’ Category

Tram-Like Buses

January 13, 2010

Salam.

Lama betul aku tak membebel kat blog sendiri ni. hahahaha… Penyakit malas awal tahun sudah merebak. Bahaya ni… wakakaka..~ Eh aku nak mengucapkan Selamat Tahun Baru 2010 buat semua orang ^_^ woohoo..~

Ok, topik hangat berita hari ini:

KUALA LUMPUR: Penang and Johor Baru will be the first two cities in the peninsula to get underway the Transport Ministry’s tram-like transport system called the Bus Rapid Transit (BRT) line. Widely-used worldwide, the tram-like transport costs less to develop compared to Light Rail Transit.

Sumber: NST Online.

Aku baru je buat ‘kajian’ dari Google pasal mende tram. Mende alah ni ada pro dan kontra baik-buruknya. Lokasi cadangan kerajaan nak buat di Pulau Pinang dan Johor. Dari apa yang aku tengok dan baca, aku boleh beri pendapat murahan aku yang tak seberapa ni.

(more…)

Don’t Mess With Messi

December 22, 2009

Salam.

Tahniah buat Lionel Messi (Barcelona / Argentina) yang baru sahaja memenangi anugerah FIFA World Player of the Year semalam.

Aku pun tumpang berbangga sebagai peminat Barcelona (untuk La Liga ekk..). Berikut adalah fakta-fakta yang berkaitan yang dipetik dari Yahoo Sports.

(more…)

Burnt Toast

October 26, 2009

A beautiful story to ponder upon if everyone in this world learn to accept others mistakes and forgive each other life will move smoothly.

This is a nice story……Embracing Imperfection

A story by a girl.

“When I was a little girl, my mom liked to make breakfast food for dinner every now and then. And I remember one night in particular when she had made breakfast after a long, hard day at work.

On that evening so long ago, my mom placed a plate of eggs, sausage, and extremely burned toast in front of my dad. I remember waiting to see if anyone noticed!

Yet all my dad did was reach for his toast, smile at my mom, and ask me how my day was at school. I don’t remember what I told him that night, but I do remember Watching him smear butter and jelly on that toast and eat every bite!

When I got up from the table that evening, I remember hearing my mom apologize to my dad For burning the toast. And I’ll never forget what he said: ‘Baby, I love burned toast.’

Later that night, I went to kiss Daddy good night and I asked him if He really liked his toast burned. He wrapped me in his arms and said, ‘Debbie, your Momma put in a hard day at work today and she’s real tired. And besides-a little burnt toast never hurt anyone!’ You know, life is full of imperfect things…..and imperfect people. I’m not the best housekeeper or cook.’

What I’ve learned over the years is that learning to accept each other’s faults – and choosing to celebrate each other’s differences – is one of the most important keys to creating a healthy, growing, and lasting relationship.

And that’s my prayer for you today. That you will learn to take the good, the bad, and the ugly parts of your life and lay them at the feet of GOD. Because in the end, He’s the only One who will be able to give you a relationship where burnt toast isn’t a deal-breaker!

We could extend this to any relationship in fact – as understanding is the base of any relationship, be it a husband-wife or parent-child or friendship!! “

“Don’t put the key to your happiness in someone else’s pocket but into your own.” See through God’s eyes and feel through God’s heart And you will appreciate the value of every soul including yourself.

For The Time Being

October 22, 2009

Malapetaka? Amaran?

October 1, 2009

Salam.

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan kejadian taufan Ketsana yang melanda Manila dan sekitar kawasan utara Filipina. Disebabkan itu, ramai orang yang kehilangan tempat tinggal dan harta benda, malah lebih menyayatkan hati kehilangan orang-orang tersayang. Selain kerugian yang besar dialami, mereka juga terpaksa menghadapi cabaran getir untuk hari-hari berikutnya, andai terjadi lagi sebarang bencana alam menimpa. Bagaimanakah nanti mereka dapat berlindung? Bagaimanakah nanti mereka dapat mengatasi trauma ini?

(more…)

Two Tough Questions

September 9, 2009

Question 1: if you knew a woman who was pregnant, who had 8 kids already, three who were deaf, two who were blind, one mentally retarded, and she had syphilis, would you recommend that she have an abortion? Read the next question before looking at the response for this one.

Question 2: it is time to elect a new world leader, and only your vote counts. Here are the facts about the three candidates.

Candidate A: associates with crooked politicians, and consults with an astrologist. He’s had two mistresses. He also chain smokes and drinks 8 to 10 martinis a day.

Candidate B: he was kicked out of office twice, sleeps until noon, used opium in college and drinks a quart of whiskey every evening.

Candidate C: he is a decorated war hero, he’s a vegetarian, doesn’t smoke, only drinks an occasional beer and never cheated on his wife.

Which of these candidates would be your choice? Decide first … no peeking, then scroll down for the response.

(more…)

Empat Punca Hidup Manusia Tidak Tenteram

September 8, 2009

SEKUMPULAN bekas pelajar sebuah universiti berkumpul menziarahi bekas pensyarah mereka.. Pensyarah itu amat gembira menerima kedatangan bekas pelajar yang berjaya dalam jurusan dan kehidupan masing-masing. Mereka bertanya khabar dengan penuh mesra dan terus terang. Perbincangan berlanjutan sehingga menyangkut kepada permasalahan berbentuk peribadi. Ada yang mengeluh, mengadu dan meluahkan perasaan yang tertekan dengan pelbagai permasalahan, tekanan hidup berkeluarga, dengan rakan di tempat kerja serta masyarakat sekeliling.

Pensyarah itu hanya tersenyum dan terus menuju ke dapur untuk mengambil cawan pelbagai bentuk dan warna. Ada yang dibuat daripada tembikar, kaca dan plastik. Ada yang cantik, penuh hiasan, kelihatan mahal dan ada yang biasa saja dan murah. Pensyarah itu menjemput semua bekas anak murid itu minum menggunakan cawan pilihan mereka.

(more…)

Peristiwa Nuzul Al-Quran

September 7, 2009

Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur’an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. etika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. Perkataan “Nuzul” bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq.

SUMBER: Wikipedia.

Kelebihan Ramadhan

September 3, 2009

Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya’ban. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini, di sini dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya.

  1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. – Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai’e, Ahmad dan Baihaqi- (more…)

Hadiah Untuk 1Malaysia

September 1, 2009

Salam.

KUALA LUMPUR: The newly introduced RON 95 fuel is now priced at RM1.80 – five sen higher than the previous RM1.75.

Meanwhile, RON 97 is upgraded as a premium product and has gone up to RM2.05 from RM1.80.

Inilah salah satu permulaan hadiah untuk sokongan 1Malaysia – harga minyak naik. Memang dari 2 bulan lepas you-know-who sudah beritahu yang harga minyak akan dinaikkan, dan hendak atau tidak, kita sebagai rakyat terpaksa menurut kata pihak yang kita undi majoriti. Ini baru satu, belum lagi dikaji dari seluruh aspek dalam hidup yang akan kena tempiasnya. Biar aku tunjukkan beberapa lagi kenaikan yang mungkin / akan terlibat:

(more…)